Veszélybe sodorta volna a 17 évesen 300 kilós Rácz Géza életét Tari Ádám edző. Legalábbis így véli Schobert Norbert életmód-tanácsadó, aki a Borsból értesült a kamasz kálváriájáról.

Géza szeretne lefogyni, ám eddig semmilyen diéta nem bizonyult hatásosnak. Néhány hete indított egy You­Tube-csatornát, amire a 24 esztendős Tari Ádám sportember is felfigyelt. Be is jelentkezett Gézánál, hogy kezdjenek el közösen dolgozni. A riportunk hatására vi­szont az évtizedek óta több ezer em­ber életét meg­vál­toz­ta­tó fitneszguru, Schobert Norbi is felajánlotta a segítségét, amit a kamasz hálásan el is fogadott. Ezen azonban Tari annyira felháborodott, hogy egy gúnyolódásra is alkalmas nyilvános videóüzenetben kifejtette, hogy Géza őt hátba szúrta, illetve a hozzáállását szánalmasnak és kétszínűnek tartja. Az indulatok elszabadultak, Norbi szerint viszont a tényeknél kell maradni.

Ki mérte volna edzés közben a pulzusát?

– A túlsúlyos embereknek 42-es testtömegindex, vagyis a BMI-index felett már semmilyen mozgásprogramot nem szabad elkezdeni teljes körű orvosi kivizsgálás, sőt orvosi kontroll nélkül! Géza 300 kg és 167 centi magas, vagyis az ő BMI-indexe 106. Az ideális testtömege 67 kg lenne. Aki segíteni szeretne neki, mellettünk a helye, ezért vo­nok be or­vosokat is a fogyásába – mondta a Borsnak Norbi, és hozzátette, hogy amikor a ne­ten meg­néz­te a fiú edzését bemutató videókat, alig hitt a szemének: Géza ugyanis nem használt pulzusmérőt sem a mellkasán, sem a csuklóján!

Szívelégtelenséggel is küzd a kamasz srác

– Aki éppen trenírozta, nem tudhatta, hogy a srác pulzusa nem szaladt-e fel 240-re! Géza nyugalmi pulzusa is kétszer magasabb, mint egy átlagemberé, vagyis nyilvánvalóan szívelégtelenséggel is küzd. Egy intenzívebb edzés az ő esetében a túlsúly és a fennálló szívelégtelenség miatt bármikor szívaritmiát, szívmegállást okozhat. Ez a veszély akkor is fennáll, ha meg sem mozdul. Azért sürgetem az orvosi kivizsgálást, mert bármelyik nap végezhet vele egy embólia is. A túlsúlyos emberek zömével a trombózis és az embólia végez. Ki kell mondanom, hogy ezzel a hozzáállással Tari Ádám konkrétan életveszélynek tette ki ezt a gyereket, mégpedig olyan szinten, mintha egy szakadék felett kellett volna egy drótkötélen átegyensúlyoznia – szögezte le Norbi. Schobert egyébként azt vállalta, hogy a megfelelő eredményesség láttán Géza teljes lefogyásáig biztosítja a fiú számára az ételt, a teljes körű orvosi kivizsgálást, és ha eljön az ideje, az edzéstervét is elkészíti.

– Ádám egyszer sem jött el hozzám, csak az interneten keresztül tartotta velem a kapcsolatot. Azt mondta, szívesen eljön, ha fizetek neki 100 ezer forintot – árulta el a Borsnak Gé­za.Természetesen szerettük volna megismerni Tari álláspontját is, de ő nem volt hajlandó felvenni a telefonját, mi több, írásban kérte, hogy ne keressük. A Messengeren feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem válaszolt.

Rámehetnek az ízületei a gyakorlatokra

Dr. Gellér László kardiológus szerint Géza BMI-indexe valóban nem optimális.

– Orvosi szempontból az a legfontosabb, hogy egy ekkora súlynál az ízületek miatt nem végezhető olyan mozgás, amelyhez állni szükséges. Elengedhetetlen, hogy a páciens csakis orvosi ellenőrzés mellett végezzen edzéseket. Célszerű lenne legalább a felére fogynia, hogy el­kezdhessen a sportoláson gondol­kodni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük