Napok óta hangos a sajtó a zenészek közt dúló balhéról, amit az EJI, illetve az Artisjus által megítélt pályázati támogatások robbantottak ki. Mint ismert mindkét jogvédő egyesület pályázatot hirdetett, a kifizetett összegekkel pedig a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került előadókat, zenészeket, szerzőket szerették volna segíteni.

Ahogyan arról a Blikk is beszámolt az EJI listáján szereplő nevek nem nyilvánosak, ellenben az Artisjus listáját bárki elérheti, valószínűleg az ezen szereplő nevek adtak okot a felháborodásra, ugyanis ezt követően fogalmazott meg éles kritikát Majka, aki a privát közösségi oldalán fejtette ki a véleményét, majd pedig az Indexnek azt mondta: Gusztustalannak és szánalmasnak tartja ezt az egészet.

Majka után számos zenész megszólalt a témában, köztük olyanok is, akik szerepelnek az Artisjus listáján. Pély Barna például lapunk megkeresésére elmondta, hogy nagyon sajnálja, hogy emiatt szégyenkeznie kell, illetve közösségi oldalán, arról is beszélt, hogy a kapott támogatást jótékony célra ajánlja fel. Kállay-Saunder András is elmondta, hogy hónapok óta ez az első bevétele, hiszen az elmaradt koncertek miatt ő is nehéz helyzetbe került. Tolvai Reni menedzsere pedig arról számolt be, hogy: “Renit nagyon sokan bántják a neten, hogy az adófizetők pénzéből kapta a segélyt, de ez nem igaz. Ezek a szerzők és előadók egész évben dolgoznak, s most szinte nullára csökkent a bevételük, de a dalaik után az Artisjus beszedte a jogdíjakat, tehát ebből az alapból osztanak vissza támogatást a zenészeknek “.

Tegnap Lovasi András is kifejtette a véleményét a témában, közösségi oldalán Majkát véleményezte, posztjában pedig arról beszélt, hogy nem mehet el szó nélkül a rapper bíráló szavai mellett.

Ez a “nehogy már XY-nak ne legyen egy csomó lóvéja” egy kocsmában simán elmegy, de nyilvános térben ezt belengetni baromi képmutató. Igazi házmestertempó ez, másrészt meg nem túl elegáns, ha az ország egyik legmenőbb, legjobban fizetett celebje mások pénztárcájában kutakodik, harmadrészt pedig nem illik renoméjukat féltő előadókat magyarázkodásra kényszeríteni.” – írta a bejegyzésben Lovasi.

Ma a 24.hu-nak adott interjújában Majka reagált többet között Lovasi szavaira is, illetve tovább fűzte gondolatait a napok óta tomboló balhé kapcsán. Majka a beszélgetésben elmondta, hogy:

“Lovasi reakciója, az a Lovasi reakciója. Neki ez a véleménye. Az is lehet hogy ő egy sajtó által eltúlzott, és elferdített cikket olvasott. Bárhogy is van, nem hiszem, hogy nekem foglalkoznom kéne vele.”

Arra a kérdésre pedig, hogy Lovasi miért gondolhatja, hogy Majka a kollégái zsebében turkál, a rapper csak annyit felelt: “Azért gondolja, hogy a kollégáim zsebében turkálok, mert ott turkálok.”

A 24.hu arra is kíváncsi volt, hogy vajon Majka hogy látja, lesznek-e ennek az egésznek rá nézve negatív következményei. A rapper erre azt mondta: Mindig vannak negatív következményei. Például elbasz*m a saját napom.

Majd hozzátette: “De példát akarunk mutatni. Csütörtökön láttam a Facebookon egy fényképet a Lotfi Begi és Andro által indított kezdeményezésről, hogy összegyűjtöttek ötmillió forintot a könnyűzene háttérdolgozóinak. Hozzá is tettem 500 ezret. Ezzel is azt szeretném bizonyítani, hogy nekem nemcsak a szám jár, hanem cselekszem is.”

Erről egyébként a Blikk is beszámolt, mint ismert ötmillió forintot gyűjtöttek a Rádió 1 lemezlovasai a zeneipar jelenleg bevétel nélkül maradt háttérembereinek. Andro és Lotfi Begi kezdeményezésére megmozdultak a hallgatók, és több céggel – köztük a Rádió 1-gyel – együtt ajánlották fel ezt az összeget. A támogatáshoz a rászorulók pályázat útján juthatnak hozzá, az igazságos elosztás jegyében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük